Oorzaken rode ogen

Het zachtjes aanraken van de ogen kan al leiden tot rode ogen. De bloedvaten in het oog zijn zeer gevoelig, doordat er slechts een kleine laag bescherming bovenop zit. Door kleine aanrakingen of infecties kan dit ervoor zorgen dat de bloedvaten springen. Het gevolg is dat iemand rode ogen krijgt. Dit kan bij veel mensen angst opwekken, terwijl er in veel gevallen vrij weinig aan de hand is. Pas bij een langere periode van rode ogen is het belangrijk om te evalueren wat de oorzaak van het knappen van de bloedvaten geweest zou kunnen zijn.

Oorzaken

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een rode waas in de ogen. Het conjunctiva, dit is het witte gedeelte van het oog om de iris heen, beschermt alle bloedvaten die zich in het oog bevinden. Dit moet ook het oog beschermen tegen schade, zoals stof en dergelijke. Doordat dit slechts een dun laagje is, kunnen er nog steeds problemen met de bloedvaten ontstaan. De volgende oorzaken leiden in veel gevallen tot rode ogen:

Ontstekingen of vuil op de conjunctiva

Ontstekingen of vuil op de conjunctiva. Doordat er een ontsteking ontstaat, zullen de bloedvaten hieronder openspatten. Dit leidt er toe dat het bloed zich langzaam zal verspreiden en men rode ogen zal gaan krijgen. Een bekende vorm van ontstekingen op de conjunctiva is een slijmvliesontsteking. Doordat het slijmvlies gaat ontsteken, wordt de conjunctiva dermate aangetast dat deze niet kan voorkomen dat de bloedvaten openspatten. Droge ogen vormen ook een oorzaak van rode ogen door de conjunctiva. Het gebruik van oogdruppels is hierbij aan te raden.

Ontstekingen of lekkende bloedvaten in de iris

Ontstekingen of lekkende bloedvaten in de iris. De iris is de ronde cirkel welke de pupil omringd. De iris wordt beschermd door het hoornvlies en de conjunctiva. Doordat de bloedvaten in de iris kunnen spatten, ontstaat er een laagje bloed op de iris. Deze vorm van rode ogen is zeer eenvoudig te herkennen, doordat er een klein plasje bloed ontstaat in de iris zelf. Door een ontsteking aan de iris kan dit lek van bloed ontstaan. Daarnaast kan men ook rode ogen krijgen wanneer men per ongeluk een object, zoals een vinger, in het oog steekt.

Keratitis

Het hoornvlies heeft als functie om de vitale delen van het oog nog extra te beschermen, wanneer bescherming van de conjunctiva niet voldoet. Ontstekingen aan het hoornvlies kunnen de oorzaak van rode ogen zijn. Een dergelijke ontsteking wordt keratitis genoemd. Daarnaast zijn droge ogen of objecten in en op het hoornvlies bekende oorzaken van rode ogen.

Door de oogleden zelf

De oogleden zelf kunnen ook rode ogen veroorzaken. Een ontsteking aan het ooglid kan ertoe leiden dat er kleine uitsteeksels ontstaan op het ooglid. Deze kunnen ertoe leiden dat er druk ontstaat op de conjunctiva en er zo bloedvaten openspatten. Het bloed zal zich dan verspreiden en dit zal leiden tot rode ogen.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.