symptomen en vormen van psoriasis

De symptomen van psoriasis vertonen zich in verschillende vormen.

Plaque psoriasis (psoriasis vulgaris)

Van de meerdere vormen van psoriasis die te onderscheiden zijn, is de chronische plaque psoriasis (psoriasis vulgaris) de meest voorkomende. Hierbij vormen er zich zogenaamde 'plaques' of psoriasisplekken. Dat zijn rode zones op het lichaam, die geheel of gedeeltelijk bedekt zijn met grove witte schilfers. De overgang van de psoriasisplekken naar de gewone huid, verloopt zeer abrupt. De gehavende zones zijn bijgevolg duidelijk afgebakend. Vaak zijn er gelijktijdig meerdere vlekken op het lichaam terug te vinden, voornamelijk de knieën, de buitenzijden van ellebogen, nagels, de onderrug en het behaarde deel van de hoofdhuid zijn vaak aangetast door de symptomen van psoriasis vulgaris. De plekken vertonen dikwijls een symmetrisch patroon. De plaques kunnen grote jeuk veroorzaken, die door krabben enkel maar verergerd wordt. Indien psoriasis vulgarias in huidplooien als de bilnaad, oksels of liezen optreedt, zullen er geen witte schilfers waar te nemen zijn. De hogere temperatuur en grotere wrijving voorkomt namelijk de vorming ervan op deze plaatsen.

Druppelpsoriasis (psoriasis guttata)

Druppelpsoriasis (psoriasis guttata) is een variant waarbij rode plekken met witte schilfers zich in puntjes tot middelgrote stippels op het lichaam manifesteren. Omdat dit in vele gevallen de eerst vorm van psoriasis is waar men mee in contact komt, bevinden er zich veel kinderen en adolescenten onder de patiënten. De spikkels kunnen na enkele maanden spontaan weer verdwijnen, maar vormen soms ook de voorbode voor de uitbraak van psoriasis vulgaris.

Pustuleuze psoriasis (psoriasis pustulosa)

De pustuleuze psoriasis (psoriasis pustulosa) kent als voornaamste symptoom het verschijnen van etterblaasjes op de huid. Handen en voeten zijn bijzonder gevoelig voor deze vorm van de ziekte.

Gegeneraliseerde psoriasis (psoriaris erythroderma)

Een andere variant- en meteen ook de zeldzaamste - is de gegeneraliseerde psoriasis (psoriaris erythroderma). Bij deze vorm raakt het lichaam bijna helemaal tot volledig bedekt met psoriarisvlekken. Het huidoppervlak kenmerkt zich door zijn overal aanwezige roodheid, maar de witte schilfers zijn in beperktere mate ontwikkeld. Dit is veruit de gevaarlijkste variant omdat de patiënt hierdoor ernstig belemmerd wordt in het uitvoeren van essentiële levenstaken. Zo kan in de lichaamstemperatuur slechts moeizaam op peil gehouden worden en kunnen belangrijke voedingsstoffen doorheen de geteisterde huid verloren gaan. De gegeneraliseerde psoriasis kan tevens gepaard gaan met her en der verspreide etterblaasjes.

Gewrichtspsoriasis (artritis psoriasis)

Als laatste onderscheidt men de gewrichtspsoriasis (artritis psoriasis). Deze vorm manifesteert zich in tegenstelling tot de voorgaande varianten in de gewrichten. Wel kunnen zich gelijktijdig psoriasisplekken op de huid voordoen. Het typerende symptoom is een chronische pijn in de gewrichten ten gevolge van een ontsteking. Mensen die lijden aan gewrichtspsoriasis worden wel eens verward met reumapatiënten. De symptomen lijken dan ook erg op elkaar en kunnen het best door een deskundige vastgesteld worden.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.