Wat zijn de oorzaken van psoriasis

De exacte oorzaak van psoriasis wordt nog steeds onderzocht. Dat wil zeggen dat er nog geen sluitende verklaring is voor het uitbreken van de aandoening. Erfelijkheid speelt alleszins een grote rol. Algemeen wordt aangenomen dat psoriasis als een auto-immuunziekte geldt. T-cellen - een soort witte bloedcellen - zorgen ervoor dat keratinocytcellen in de huid een verstoorde ontwikkeling doormaken en voortijdig doorstoten naar de opperhuid. Dit komt omdat deze witte bloedcellen aangewakkerd worden om het lichaam te verdedigen tegen de huidcellen. Wat de activatie van de T-cellen nu precies veroorzaakt, blijft vooralsnog een raadsel.

Er zijn evenwel een aantal factoren bekend die het uitbreken van de ziekte kunnen bevorderen. Zo treedt de ziekte vaak op na een infectie en na een lichamelijk (of psychologisch) letsel. Er zijn bijvoorbeeld gevallen bekend waarbij psoriasis zich ontwikkelde na een keelontsteking met kokkeninfectie. Ook is er een lijst bekend met allerhande geneesmiddelen die de kans op het krijgen van de aandoening vergroten. Verder kan de consumptie van één glas bier per weekdag het risico op de symptomen al doen toenemen. In alle waarschijnlijkheid is de grote concentratie van glutenstoffen in het bier hier verantwoordelijk voor.

Daarnaast zijn er verschillende hypotheses die nog andere factoren in verband brengen met psoriasis. Onderhevig zijn aan stress, roken, de weersomstandigheden en obesitas zijn er daar enkele van. In tegenovergestelde zin zouden visvetzuren, vegetarisme en geregeld vasten een heilzaam effect kunnen uitoefenen.

De belangrijkste factor voor de ontwikkeling van psoriasis blijft nog steeds erfelijkheid. Directe familiebanden met psoriarispatiënten zijn vaak een belangrijke indicatie voor het uibreken van de ziekte. Wanneer beide ouders aan de aandoening lijden, heeft men naar schatting ongeveer de helft kans om dezelfde symptomen te ontwikkelen. Treft psoriasis ook een broer of zuster, dan stijgt die mogelijkheid door tot tachtig procent. Zowel mannen als vrouwen zijn even vatbaar voor de ziekte.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.