Prikpil

Prikpil

anticonceptiepil Anticonceptie-injecties

De prikpil is een effectieve anticonceptie methode waarbij een injectie bescherming biedt tegen zwangerschap voor 12 weken lang, afhankelijk van het welk type injectie gebruikt wordt. Anticonceptie-injecties bevatten in principe hetzelfde hormoon dat vrouwen van nature produceren in hun eierstokken – namelijk progesteron. Technisch gezien werkt dit op dezelfde manier intern als een anticonceptiepil. Noristerat en Depo Provera zijn de 2 belangrijkste vormen van anticonceptie-injecties. Noristerat beschermt u tegen zwangerschap voor maximaal 8 weken en de Depo Provera beschermt voor maximaal 12 weken.

Hoe effectief zijn anticonceptie-injecties?

Geen anticonceptie methode is 100% effectief en dat geldt ook voor deze injecties. Ze bieden je ongeveer 99% bescherming. Injecties zijn over het algemeen effectiever, omdat het een eenmalige dosering voor langdurige bescherming is, en de kans dat je de injectie vergeet is kleiner dan het innemen van een pil iedere dag.

Het hormoon wordt ingespoten in de spier en kan worden toegediend in de armen of de billen. Het dient om de 8 weken (Noristerat) of 12 weken (Depo Provera) te worden ingespoten als men beschermd wil blijven tegen zwangerschap. Een baarmoederhalskanker onderzoek is niet nodig.

Wanneer mag je de injectie niet gebruiken?

Er zijn bepaalde voorwaarden waaronder deze injecties niet worden geadviseerd. Als u van plan bent om een?baby te krijgen in de komende 8-12 maanden is het afgeraden om ze te nemen. Als de vrouw lijdt of heeft geleden aan borstkanker in de laatste 5 jaar, wordt afgeraden deze injecties te nemen.
Wanneer een vrouw lijdt aan vaginale bloedingen, arteriële aandoeningen, leveraandoeningen, levercirrose of osteoporose wordt het afgeraden om te kiezen voor deze vorm van anticonceptie.

Voordelen:

In tegenstelling tot de anticonceptiepillen wordt de injectie maar een keer in 2-3 maanden genomen. De injecties worden meestal niet beïnvloed door andere geneesmiddelen en zijn zeer veilig, zelfs tijdens de borstvoeding. In tegenstelling tot de anticonceptiepillen blijft u beschermd, zelfs als u last heeft van diarree of braken. Het vermindert ook de zware periodes en andere pijnlijke menstruatie symptomen.

Nadelen:

Vrouwen die de anticonceptie-injecties gebruiken hebben de neiging om op een aantal extra kilo’s aan te komen. Als de injectie wordt toegediend, kunnen de stoffen niet worden uitgeroeid uit het lichaam dus, als u lijdt aan een onverwachte neveneffecten zal dit bestreden moeten worden op een andere manier. In sommige gevallen kan het 8 maanden tot 1 jaar duren voor de normale vruchtbaarheid wordt hervat. Tot slot, uiteraard beschermen de injecties niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen zoals soa’s. Hiervoor zal de vrouw daarnaast nog een condoom moeten gebruiken.

Wanneer kan ik beginnen met de prikpil?

Het wordt aanbevolen om de injectie te nemen binnen de eerste 5 dagen van uw menstruatie periode hoewel u op elk moment kunt starten tijdens je menstruatie cyclus als je niet zwanger bent.

Word ik zwaarder van de injectie?

De injecties maken een vrouw gevoeliger voor overgewicht, maar het is marginaal. Gemiddeld zul je van een injectie als Depo Provera in 4 jaar tijd, 4 kilo zwaarder worden dan normaal.

Ik ben onlangs bevallen, kan ik toch aan de prikpil beginnen?

Ja, dat kan. Hoewel het niet kan interfereren met het geven van borstvoeding.

Kan de injectie onmiddellijk worden gestart na een miskraam?

Ja, u kunt direct beginnen met de injecties na het hebben van een miskraam.

Hoe lang kan ik gebruik maken van de injectie?

Het wordt meestal niet aangeraden om de anticonceptie-methode voort te zetten na de leeftijd van 50. Het kan een negatieve invloed hebben op de botten na die leeftijd. Dus tot 50 jaar, wordt het als veilig beschouwed om grbuik te maken van de injectie.

Wanneer kan ik beginnen met de prikpil?

Het wordt aanbevolen om de injectie te nemen binnen de eerste 5 dagen van uw menstruatie periode hoewel je op elk moment kunt starten tijdens je menstruatie cyclus als je niet zwanger bent.

BELANGRIJK!

Let op: Het is heel belangrijk om uzelf zo goed mogelijk te informeren en direct een huisarts te raadplegen. Ga altijd naar een huisarts of specialist als u symptomen van een ziekte of aandoening bij uzelf of iemand anders ziet.

Jouw content hier?

Jouw artikelen mogen ook op deze website staan, zolang ze maar over onze onderwerpen gaan. Kijk op de contact pagina voor details.